Spinaziestomp met gehakt

Vandaag is het niet Nadja die jullie zal trakteren op alweer een heerlijk receptje, maar wel haar vriend. En die vriend, dat ben ik, een perfect gezonde man die opeens werd geconfronteerd met een totaal ander eetpatroon dan dat wat hij altijd gewend is geweest.

Ongetwijfeld zullen veel partners van mensen met een intolerantie vaak gefrustreerd rondlopen. Niet zozeer omdat ze zelf de traditionele keuken de rug moeten toekeren, maar wel omdat het hele tafelgebeuren gevoelig anders verloopt. Met twee ’s avonds even snel op restaurant gaan, zit er sowieso niet meer in. Lekker genieten van dezelfde gerechten voorzien van de nodige dosis gluten, melk, saus en boter al evenmin. Steeds apart koken voor één persoon is ook niet bepaald een optie, en al zeker niet als je weet dat mijn kookkunsten tot nog niet zolang geleden slechts reikten tot het opwarmen van voorverpakte rommel of het bakken van een ei…

Aangezien Nadja soms dagen heeft waarop ze echt de energie niet vindt om na haar werkactiviteiten nog uit de zetel te komen (laat staan te koken), heb ik dus op korte tijd een soort spoedcursus gluten -en lactosevrij koken moeten aanleren. Dit om haar toch een beetje te ontlasten. Een kookwonder zal ik waarschijnlijk nooit worden, maar het moet gezegd dat ik hoe langer hoe meer vertrouwen krijg in de keuken. Het gerechtje dat ik ga posten, is enorm makkelijk te maken en vind ik als fan van de Belgische keuken een echte aanrader! Het is eenvoudig en wat belangrijk is, het hele gezin zal het lekker vinden en iedereen kan er samen van smullen op hetzelfde tijdstip…

image

Hier gaan we (4 personen) :

  • 500 – 700 gram verse spinazie
  • Olijfolie
  • 1 kg glutenvrij rundsgehakt (te koop in de Albert Heijn)
  • Genoeg aardappelen om een grote kom te vullen
  • 4 eetlepels currykruiden (te koop in de supermarkt , maar beter is in een Marrokaanse winkel)
  • Peper en zout
  • Rijstmelk

Vul een kom met water en kook er de aardappelen in. Doe er voor je ze kookt een snuifje zout bij!

Als je net begint met koken, zal je merken dat het niet evident is om alles op hetzelfde tijdstip klaar te hebben. De kooktijd van aardappelen is redelijk lang dus begin pas met het koken van de spinazie en het bakken van het gehakt als de aardappelen al een tijdje op het vuur staan.

Voor het koken van de spinazie neem je een (bij voorkeur) kleine kom. Je doet er een scheutje olijfolie in. Zet op een zacht vuurtje en voeg er beetje bij beetje de gewassen spinazieblaadjes aan toe. Spinazie krimpt heel snel en je zal zien dat als het klaar is, er niet veel meer zal overschieten van wat ooit die grote zak was…

Ondertussen neem je een koekenpan om het gehakt in te bakken. Doe er een scheutje olijfolie in en maal het gehakt in stukjes. Zorg ervoor dat je de pan niet beschadigt, dus gebruik geen twee vorken maar bij voorkeur twee zachte spatels. Voeg er de currykruiden en de peper aan toe en draai regelmatig om tot het klaar is.

Giet nu eerst de aardappelen af om ze nadien terug aan de grote kom toe te voegen. Hier doe je eerst de spinazie bij en daarna het gehakt. Doe er nog wat peper (en eventueel wat nootmuskaat) bij en plet nu alles door elkaar met een stamper. Voeg rijstmelk toe om er makkelijk door te kunnen, maar overdrijf niet of het wordt te papperig!

Als alles goed verlopen is, zal je merken dat het overheerlijk smaakt. En zeg nu zelf, dit kan echt het kleinste kind! Dus dames, zet jullie mannen aan het werk en laat het hen proberen … Ze zullen er voldoening uit halen en meer stapjes willen zetten in de keuken. Althans, bij mij is dat toch zo gebleken!

Smakelijk!

Advertenties

Een gedachte over “Spinaziestomp met gehakt

  1. […] Voor het avondeten vind je al veel snelle gerechten terug onder de rubriek ‘avondeten’. Volgende gerechten zijn snel klaar en bevatten voldoende bouwstoffen: – lekkere balletjes in tomatensaus (recept komt morgen online) – Quinoa salade met champignons en rode bieten – Scampi’s in de oven – Pastinaak wortelsoep met gember – panang curry – Spinaziestomp met gehakt […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s