Wat zijn gluten?

‘Gluten is het nieuwe roken’ deze zin heb ik onlangs ergens opgepikt. Nu denk ik wel dat je het met een korreltje zout moet nemen ;).

Wat zijn gluten?
Simpel gezegd zijn gluten een combinatie van twee proteïnen glaidine en glutine. Deze combinatie zorgt voor een elastiek of lijmachtige brei die veel producten een goede structuur geven. Brood is het bekendste product dat gluten bevat. Gluten geeft brood meer volume, het zorgt ervoor dat het brood goed kan rijzen en dat het niet uit elkaar valt bij het snijden. De producten zoals tarwe, gerst, rogge, spelt, haver en kamut bevatten gluten.

Wanneer gluten vermijden?
Voor sommige mensen is het heel duidelijk wanneer men gluten moet vermijden. Mensen met de imuunziekte ‘coeliakie’ of een glutenallergie zijn genoodzaakt om een glutenvrij leven te leiden.
Er zijn al verschillende onderzoeken geweest dat gluten voor bepaalde andere ziektebeelden een oplossing zouden kunnen zijn(autisme, lupus, imuunziekten…). De wetenschap zou dringend meer onderzoeken moeten uitvoeren naar zulke zaken.
Ikzelf heb er voordeel bij om glutenvrij te leven. Mijn darmsysteem werkt beter. Ik voel me niet meer opgeblazen, heb minder krampen en bijna geen last meer van constipatie!

Nog wat leuke filmpjes waar het een beetje duidelijker wordt wat gluten zijn:

Advertenties

Een gedachte over “Wat zijn gluten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s